|
Het vooroorlogse Körting, bouwde voor de Luftwaffe zendapparatuur van Telefunken en Lorenz in licentie, vanaf 1935, en telde destijds 3000 medewerkers. In de DDRtijd werd het omgedoopt tot RFT (Radio und Fernmeld Technik) Leipzig. Funkwerk Leipzig was het bedrijfsonderdeel voor microfoons.
De RFT CM7151, productie 1953-1958, is wellicht de allergrootste condensator-microfoon met de klassieke flesvorm. De fles is 330 x 92 mm, even groot als een complete Neumann CMV3, mét kop.
De enorme afmeting van de CM7151 is het gevolg van het ontwerp, waarbij de netvoeding ook in de behuizing is ondergebracht, terwijl die bij andere condensatormodellen extern was. De twee EF12K buizen leveren een hoge output, waardoor hij direct op een versterker kan worden aangesloten.
De microfoon was nooit bedoeld voor studiowerk, zijn socialistische taak was geluidsversterking: PA.
Zelf had ik altijd het idee dat dit type niet kon tippen aan de Neumann ontwerpen, maar toen ik vorig jaar, in Gefell, uitgebreid sprak met Jochem Kühnast, die zijn leven lang voor Neumann werkte, vertelde hij me dat het ontwerp van Neumann kwam. Het was de bedoeling om in Leipzig een tweede productielijn te starten, maar het bleek ondoenlijk om daar microfoon capsules te maken. De vervuilde industrielucht zorgde voor teveel verontreiniging bij het opdampen van een dun goudlaagje op de pvc membranen. Daarom werden alle kapsels uiteindelijk in Gefell gemaakt, waar schone boslucht het proces perfect liet slagen.
Volgens Kühnast was de CM7151, die notoir bromt vanwege de interne voeding, prima bromvrij te krijgen met de juiste afstelling. Helaas lukt dat zelfs de bekwaamste technici niet, zodat alleen een externe voeding het mogelijk maakt om de microfoons wél in de studio te gebruiken.
Oostduitse productie werd steevast geplaagd door gebrek aan materialen, wat er toe leidde dat er veel verschillende onderdelen te vinden zijn in CM7151s. Sommigen klinken fantastisch, de meesten niet, die zijn gebaat bij vervanging van de weerstanden en condensators.
Op de versterkerfles kunnen de drie verschillende capsules met bajonetvergrendeling worden gebruikt, die voor de Neumann CMV 3A waren ontworpen: M7 Cardioide, M8 Acht en M9 Omni.
Het omni kapsel (= Neumann MZ026) van de eerdere CM7049, met eenzelfde 'Torpedokopf' als de CMV3, paste via een verloopstuk ook op de CM7151.
De connector van de CM7151 en de CMV3 zijn exact hetzelfde, maar om vergissingen te voorkomen werd de schroefdraad van de bevestigingsring van de CM7151 met één millimeter verkleind.
Ik verwierf mijn CM7151 zonder kapsel, maar had het grote geluk een M8 geschonken te krijgen van een andere microfoonverzamelaar, waarvoor ik hem onnoemelijk dankbaar ben. Daardoor kan ik de microfoon nu ook laten horen.
Hoewel de fabriek als specificatie een bereik van 50-10.000 Hz opgaf, heeft mijn exemplaar een bereik van 40-16.000 Hz, wat niet onderdoet voor de Neumann U47 en U48.
Logisch dat deze grote geweldenaars in menige studio te vinden zijn en daar veel gebruikt worden, net als zijn Westduitse neven.
Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com
|
|
|
|
Top: de enorme CM 7151
Midden: achterkant en M8
Onder: klank, binnenkant en folder
|
|
|
|
|
|
|